Aflevering 13.2 – over techniek en arbeid: technohumane fouten

Fouten maken is menselijk, maar zijn robots de oplossing? Wanneer wij ons leven volledig overlaten aan de techniek dan kan dat volgens Harbers vervelende consequenties hebben. Zo kunnen zelfsturende autos’s zorgen voor een teloorgang van de menselijke rijvaardigheid. In relatie tot de techniek verandert dan ook alleen de rol van de bestuurder.

Mulder is vooral optimistisch over de mogelijkheden van robots en wijst op een collectieve ‘koudwatervrees’. We gaan het wel accepteren dat we niet te streng kunnen zijn voor de technologie. Alles wat vervelend is mag volgens Mulder wel geautomatiseerd worden. Met uitzondering van de liefde natuurlijk. Maar, zo redeneert Harbers, creëert technologie ook nieuwe problemen, zoals het gat in de ozonlaag of salmonella. Daarbij rijst direct de verantwoordelijkheidsvraag: 

ʻʻNiet wie heeft de verantwoordelijkheid, maar wie krijgt deze toegeschreven? Dit zit niet in de aard van de dingen maar is een politiek proces.ʼʼ

Dit gesprek komt uit aflevering 13.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman-aan-wal: Ronald Mulder
  • Factcheckers & Life hackers: Lykle de Vries en Youri Sepp
Zullen de robot binnenkort allemaal omarmen?

Zullen de robot binnenkort allemaal omarmen?

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 13.2 – over techniek en arbeid: technohumane fouten"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!