Schepen Live: een kerstmiddag, met Maria. 24 december 2015

Zal Moeder Aarde uiteindelijk alleen nog maar plastic voortbrengen, als we zo doorgaan met produceren? Dat is een vraag die Maria Koijck achtervolgt. 

Maria is designer en kunstenaar en sinds ze voor Save The Children in Sierra Leone door sloppenwijken en over afvalbergen liep, krijgt ze de beelden die ze daar zag niet van haar netvlies. Sindsdien wijdt ze zich aan het vergroten van het bewustzijn over afval en de gevolgen daarvan voor de aarde en haar bewoners.

awaan_sochtends1

Zwaan Petty op het Hoornsemeer

Dit doet ze door grootschalige projecten op te zetten waarin ze met gemeenschappen kunstwerken van afval maakt, maar ook door op scholen les te geven en zo jongeren meer te leren over afval. Groningers herinneren zich wellicht haar kerstboom van fietswrakken op de Vismarkt, of de zwaan Petty, die Maria samen met Groningers van petflessen maakte en die een tijdje in het Hoornsemeer dreef.

Op 24 december gaan we met Maria in gesprek over haar drijfveren, over haar kunstenaarschap en over de route die ze aflegde om te komen waar ze nu is. Welke gebeurtenissen beïnvloedden haar keuzen, waarom voelt ze zich zo betrokken bij afval en hoe zet ze die betrokkenheid om in iets positiefs? En natuurlijk zal het ook gaan over de inhoud van haar werk. Kunst, plastic soep, leven. Dat zijn de ingrediënten.

Tip: ga voordat je komt luisteren in de bibliotheek langs Kunstlievend Genootschap Pictura, Martinikerkhof 26. Maria exposeert daar samen met haar man Ron Glasbeek.

  • Donderdag 24 december
  • 15.00 tot 16.00 uur
  • Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen
  • Vrije toegang

About the Author

Lykle de Vries
Lykle de Vries (1970) is van huis uit industrieel ontwerper en heeft dus oog voor zowel de grote lijnen als de details. Hij werkte zowel binnen zeer grote organisaties als in zeer kleine startups.

Be the first to comment on "Schepen Live: een kerstmiddag, met Maria. 24 december 2015"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!