Terugblik Let’s Gro

Ronald, Maarten en Youri tijdens het Let's Gro festival

Ronald, Youri en Maarten waren bij Let’s Gro de vloggende razende reporters.
Hierbij een korte terugblik van elk van hen.


‘Daar sta je dan, met je radio-hoofd,’ was een sterke observatie van Ronald Mulder toen we een still uit een vlog-filmpje terugzagen.

Want radio-hoofden hadden we al. Met Let’s Gro 2016 zijn we voor het eerst met video aan de slag geweest.

Wie bewegend beeld gaat vastleggen, creëert een enorme aanvullende journalistieke dimensie. Audio laat zich gemakkelijker kneden en verwerken. Het voelde af en toe, of ik al jaren gewend was om thuis patatjes te bakken, en nu in een professionele horeca-keuken een serieus 5-gangen diner voor 30 mensen ging bereiden.

En dat hoefde gelukkig niet alleen: teamspirit galore! Zowel binnen SADH alsook met veel andere Letsgro’ers.
Bij vlagen ervoer ik de intensiteit van een hackathon: drie dagen aan één stuk de schedelrits openen en de gasbranders aan.

Graag tot volgend jaar.

Op een meer poëtische noot

Een stad die zich een halve week opent
voor een vooruitblik vol ideeën,
verrijkt zichzelf

Hoe we de toekomst samen willen invullen:
Vier dagen,
honderden vragen

Boeren, burgers, buitenlui, bohémiens,
techies, frisdenkers, bruishoofden,
innovators, incubators,

Iedereen die wijzer wil worden,
een visie te delen heeft,
een licht wil opsteken –
een zonnig perspectief.

Roer goed in de soep
van alle gezamenlijke gesprekken:
Dan trekken de nevelen spoedig op.

Hoe draait de wereldkaart na dit weekend rond?

– MB


Let’s Gro is het jaarlijkse innovatie- en inspiratiefestival van de gemeente Groningen. Filosoferen over de toekomst van de stad. Vier dagen lang, op meerdere locaties, lezingen, workshops, demo’s en gesprekken. Onmogelijk om allemaal bij te wonen, maar als vlogger krijg je toch flink wat mee. Hoe beoordeel je zo’n festival? De hamvraag is denk ik: ben ik geïnspireerd geraakt? Dat had beter gekund, schreef ik elders. En wat vond ik het meest inspirerend? Zonder twijfel de Battle of the Schools. Teams van mbo- en hbo-studenten die in 48 uur tijd een oplossing voor een serieus vraagstuk bedenken en uitvoeren – dat geeft pas echt hoop voor de toekomst.

– RM

Kijk hier onze impressie terug van de finale van Battle of the Schools:


Tijdens het festival passeerden vele interessante sprekers de revue, maar Wierd Duk was toch wel mijn persoonlijke favoriet. Zoals het een journalist in hart en nieren betaamt, had Duk die nacht geen oog dichtgedaan om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te volgen. De overwinning van Trump, die voor velen als een verrassing kwam, vormde een belangrijk onderdeel van zijn keynote over de huidige stand van de journalistiek. Hoewel slapeloos, was hij zeer scherp in zijn analyses, waar hij helder laveerde tussen complexe politieke problemen in binnen- en buitenland. Hij sprak onder meer over de onvrede onder grote delen van de bevolking, de opkomst van het populisme en de leemte in het hedendaagse politieke landschap.

Een centraal probleem in de journalistiek in het gebrek aan pluriformiteit, stelt Duk. De media kijken alleen naar elkaar in plaats van de maatschappij. Zo worden zij één echokamer waarin gebeurtenissen en opinies veel te eenzijdig worden voorgesteld. Vervolgens raakt een deel van het publiek vervreemd van de media waardoor ze vatbaarder worden voor misinformatie en propaganda.

– YS

Kijk hier een stukje uit de keynote van Wierd Duk terug:

 

About the Author

admin
Maarten Bronts (1980) is copywriter en journalist. Hij studeerde Nederlands, houdt van een gedegen aanpak en mag graag mensen en dingen met elkaar verbinden.

Be the first to comment on "Terugblik Let’s Gro"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!

%d bloggers liken dit: