Aflevering 38 – Over werken met jongeren, met Marloes Dekker

Schepen aan de horizon aflevering 38 - over werken met jongeren - met Marloes Dekker

De jeugd heeft de toekomst, maar in de snel veranderende wereld van vandaag de dag is het voor velen lastig wegwijs te raken in het leven. In deze aflevering interviewen we Marloes Dekker, medeoprichter van Jimmy’s en tevens ons nieuwe bemanningslid. Jimmy’s is een plek waar jongeren met alle vragen en ideeën terecht kunnen. ʻʻHet concept is eigenlijk doodeenvoudig, maar het is ingewikkeld om het in de bestaande wereld een plek te geven,ʼʼ volgens Dekker. Gelukkig lijken langzaamaan steeds meer gemeenten oren te hebben naar deze succesformule.  

Van problemen naar vragen

Marloes begon het concept van Jimmy’s zes jaar geleden. ʻʻDe vraag kwam vanuit de Gemeente Groningen. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin was men aan het nadenken over hoe je ouders zou kunnen ondersteunen in het opvoeden en laten opgroeien van hun kinderen. Zij zaten een beetje met de handen in het haar over wat nu met de jongeren te doen. Ze wilden voorkomen dat de vragen waar jongeren mee zaten niet tot problemen zouden uitlopen,ʼʼ aldus Dekker die destijds beleidsmedewerker was. Ze werd gevraagd mee te denken en besloot de jongeren zelf aan de tand te voelen. ʻʻVeel jongeren gaven aan dat school niet altijd een fijne plek is om hun persoonlijke vragen te stellen. Het ontbrak aan plekken waar ze anderen face to face konden ontmoeten.ʼʼ Samen met Fanny Koerts, die zich veel bezighield met motivatie en talentontwikkeling, begon zij zich een weg te banen door de hulpverleningswereld die toch vooral gericht was op het oplossen van problemen. Het concept werd gelanceerd in een oude kerk in Groningen en kwam al snel onder de aandacht van de Groningse jeugd.

ʻʻEen vijftienjarige kan enorm geholpen worden door een drieëntwintigjarige. Iemand die net iets verder is en bepaalde ervaring al heeft.ʼʼ

Het vangnet en de springplank

Inmiddels is Jimmy’s op zeven locaties te vinden en de populariteit blijft toenemen. Dekker en Koerts trekken op uitnodiging van gemeentes langs alle windstreken om vruchtbare bodem voor het concept te vinden. Wat Dekker in haar onderzoek opvalt is dat er weinig plekken zijn waar jongeren zich echt thuis voelen. ʻʻOf ik nu in Sittard of Leeuwarden of Lelystad ben, jongeren geven aan dat er altijd te weinig te doen is. Als wij vertellen dat wij samen met hun hier verandering in willen brengen, valt mij op dat veel jongeren terughoudend en argwanend zijn omdat er in het verleden bijna nooit wat met de ideeën gebeurde. Ze voelen zich niet serieus genomen.ʼʼ Anderzijds is het wel zo dat jongeren bij Jimmy’s niet op hun wenken bediend worden: ze moeten goed samenwerken om hun wensen te realiseren en te ‘cocreëren’ stelt Dekker. Jimmy’s wordt gerund door jonge stagiaires en vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook professionals aanwezig die als springplank en vangnet dienen en de nodige ondersteuning bieden bij lastigere vragen. ʻʻWaar we bij Jimmy’s behoorlijk eigenwijs in zijn is dat we denken dat het geen zin heeft om jongeren een voorgekauwd antwoord te geven. Wat belangrijk is, is dat je hen leert om hun eigen antwoord te vinden. Informatie van instanties kan daar goed bij helpen, maar de eigen ontdekkingstocht staat voorop.ʼʼ

ʻʻOnze visie is dat jongeren veel meer kunnen dan zij zelf en volwassenen vaak denken.ʼʼ

Stad, platteland, zingeving en de toekomst

Iedere Jimmy’s heeft zijn eigen accent. De gemeenschap, cultuur en historie – het DNA van een stad of gemeente – bepaalt in hoge mate de uitstraling en de feel van een Jimmy’s. Volgens Dekker is een duidelijk verschil waar te nemen tussen stad en platteland. ʻʻIk merk dat wij in kleinere plaatsen jongeren heel erg moeten meenemen in het tonen van mogelijkheden en het feit dat zij meer kunnen dan ze denken. Het gaat daar sterk om horizonverbreding. Ik heb genoeg jongeren gesproken die niet buiten hun stad of dorp komen.ʼʼ Hoe hen te helpen? ʻʻZij hebben vaak een extra zetje nodig,ʼʼ aldus Dekker. ʻʻWe houden het dicht bij huis en komen veel met verhalen van anderen die al met toffe dingen bezig zijn.ʼʼ Door de jaren heen zijn het soort vragen die gesteld worden volgens Dekker ook veranderd. ʻʻEr is een verschuiving gaande van praktische vragen, van hoe regel ik mij studiefinanciering en ik heb een SOA opgelopen, wat moet ik doen, naar meer zingevingsvragen van wie ben ik en deze wereld en hoe weet ik hoe ik de juiste keuzes maak?ʼʼ Een hoopgevende ontwikkeling volgens Dekker, want de jeugd  lijkt meer betrokken en bewust te zijn van de staat van de wereld en hun plek daarin. ʻʻIk denk dat er een generatie ontstaat die met een meer kritische blik naar zichzelf en de wereld kijkt en de toekomst vorm wil geven.ʼʼ

Beluister de podcast hier terug. (hier een link naar de mp3 om te downloaden)

 

Credits:

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Ronald Mulder
  • Stuurman-aan-wal: Youri Sepp
  • Techniek: Ruurd-Jan de Meulder

Links:

De website van Jimmy’s
Meer over Ikigai

 

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 38 – Over werken met jongeren, met Marloes Dekker"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!