De Rimpelingen van aflevering zeven

Bitcoin door de $1000-grens

Bitcoin, de cryptocurrency waar we het vandaag weer over gaan hebben, zit in de lift. Dankzij de wereldwijde aandacht is de waarde van één Bitcoin deze week gestegen tot $1000! In januari van dit jaar kostte één Bitcoin nog $13:

http://nos.nl/artikel/579935-bitcoin-door-grens-van-1000-dollar.html

Wat nu dan?

Langzamerhand lijken steeds meer mensen door te krijgen dat er echt fundamenteel zaken aan het veranderen zijn, wat Rob Wijnberg (De Correspondent) ertoe bracht om het ongemak maar eens onder woorden te brengen in een lang artikel met als titel “En nu?”. Oftewel: Hoe lossen we de problemen die we voortdurend voorbij zien komen nu op?

Wijnberg stelt:

  • We overschatten het belang van universalisme

  • We overdrijven het menselijke egoïsme

  • We onderschatten onze eigen invloed

https://decorrespondent.nl/360/en-nu/11694046320-66e455b2

Occupy-Wall Street deelnemers kopen schulden af

Door wat geld bij elkaar te leggen hebben deelnemers aan Occupy Wall Street de persoonlijke schulden van duizenden mensen kunnen kwijtschelden.

Met een investering van $400.000 kochten ze leningen via ‘de achterdeur’ van Amerikaanse banken en verzekeraars. Deze verkopen hun schuldportefeuilles namelijk voor ‘cents on the dollar’ aan opkopers die vervolgens proberen de schulden te innen.

Na de leningen opgekocht te hebben, zochten de Occupy-mensen uit van wie die schulden waren en stuurden ze die personen een brief waarin ze meedeelden dat de schuld werd kwijtgescholden.

Het totaal aan kwijtgescholden schulden bedraagt ongeveer $15 miljoen, een ratio van bijna 1 op 40.

http://www.theguardian.com/world/2013/nov/12/occupy-wall-street-activists-15m-personal-debt

Occupy bouwt ook aan een alternatief internet

Via De Correspondent kun je kijken naar een interessant video over een initiatief vanuit Occupy om een zogenaamd ‘Darknet’ te bouwen waar je buiten het bereik van Google, Facebook en andere partijen (de NSA?) online actief kunt zijn:

https://decorrespondent.nl/251/google-of-occupy-wie-bezet-het-internet-/6433130-8b4549a3

Kijk op http://occupyhere.org om zelf mee te bouwen.

We hebben wel wat te vieren

Op Zipconomy.nl kijken ze naar al die veranderingen en denken

“Dus ja, we moeten dit moment vieren want deze keuzes staan ook symbool voor het begin van een tijdperk met  kansen voor mens, organisatie en een duurzame samenleving. En wat het leuke van dit alles is: de doorvertaling van organisatie naar individu, in relatie tot de te maken keuzes, ligt niet eens zo ver van elkaar af!”

http://www.zipconomy.nl/2013/11/voor-de-verandering-we-hebben-iets-te-vieren/

About the Author

Lykle de Vries
Lykle de Vries (1970) is van huis uit industrieel ontwerper en heeft dus oog voor zowel de grote lijnen als de details. Hij werkte zowel binnen zeer grote organisaties als in zeer kleine startups.

Be the first to comment on "De Rimpelingen van aflevering zeven"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!