Aflevering 9.2 – tijd is geen geld

Aan het einde van de 18e eeuw heerste de economische idee dat de werkgever pas in de laatste uren van de dag zijn winst maakte. Dit zou leiden tot werkdagen van 12 tot 14 uur in erbarmelijke omstandigheden. De Schotse textielondernemer Robert Owen ontdekte in 1813 echter dat de productiviteit steeg als zijn werknemers goed uitgerust waren, met een arbeidstijdverkorting tot gevolg. Voor mannen bleef het echter not done om jezelf niet volledig in het zweet te werken.

Karstens is van mening dat de economisch belanghebbenden steeds de discussie proberen te verdraaien en naar hun hand te zetten. Wat zouden al die mensen überhaupt met al die vrije tijd aanmoeten en zijn we eigenlijk niet ontzettend verwend geraakt met onze sociale en technologische verworvenheden?

Dit gesprek komt uit aflevering 9.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Lykle de Vries
  • Stuurman aan wal: Ronald Mulder
  • Factchecker: Youri Sepp
De klok op het Parijse station

De klok aan de binnenzijde op het Parijse station

 

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.
%d bloggers liken dit: