Aflevering 11.3 – over lummeltijd

Het denken van ’tijd is geld’ is op veel plekken dominant, maar stilaan zijn er ook tegengeluiden te horen. Met name in de creatieve beroepen is het nemen van rust belangrijk voor de kwalitatieve productiviteit, betoogt Mulder. De neiging van het management om personen louter als functies te beschouwen en de reflex om bij tegenvallende productiviteit aan te sturen op harder werken en meer input, snijdt daarbij geen hout. Ook Karsten beaamt de kracht van lummeltijd. Volgens hem zal de kairos, het vermogen om gevoelsmatig het juiste moment te zien en te gebruiken, een belangrijkere rol gaan spelen.

Scholen en ziekenhuizen zouden volgens Mulder hier een goed voorbeeld aan kunnen nemen: ʻʻAls bedrijven in de eerste plaats blije werknemers en klanten probeert te realiseren, in plaats van de financiële doelstellingen, dan zijn we al een heel eind.ʼʼ Ook Karsten zou het wel weten als hij aan het roer van een bedrijf zou staan: ʻʻIk zou proberen mijn poten zoveel mogelijk thuis te houden en voortdurend proberen uit te stralen dat men op de werkvloer het veel beter kan dan ik. Zij hebben er verstand van hun vak, niet ik.ʼʼ

Dit gesprek komt uit aflevering 11.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman aan wal: Ronald Mulder
  • Factcheckers: Youri Sepp & Lykle de Vries
Dagdromen op het werk kan de productiviteit bevorderen.

Dagdromen op het werkvloer kan de productiviteit bevorderen.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!