Aflevering 11.2 – over versnelling: wiens tijd heb ik eigenlijk?

De wereldwijde verspreiding van bedrijfsproductiecapaciteit lijkt hét fenomeen van de 21ste eeuw te worden, zo stelt Luchien Karsten. Het assemblageproces van technologiebedrijf IBM werkt bijvoorbeeld alleen dankzij een zeer secuur georkestreerde logistiek. Deze automatisering, in de traditie van Ford, staat of valt bij de mogelijkheid om mensen op het juiste moment in te zetten. Echter vinden er ook experimenten plaats – waaronder die van Ricardo Semler (Semco) in Brazilië – met nieuwe organiserende principes die niet zozeer van bovenaf maar meer vanuit teams op de werkvloer zelf ontstaan.

Afhankelijk van de uitwassen vindt er binnen sectoren steeds een proces van centralisatie of decentralisatie plaats, zo betoogt Karsten. ʻʻWij denken wel in systemen, maar wij zijn niet in staat om de menselijke maat daarin terug te brengen.ʼʼ In Frankrijk en Japan komt het regelmatig voor dat werknemers zelfs overlijden aan de extreme werkdruk, waardoor er langzaamaan een mentaliteitsverandering aan het ontstaan is, waarin een gezonde balans heerst. ʻʻWelke vormen van menselijke interactie koesteren we nog,ʼʼ vraagt Karsten zich af.

Dit gesprek komt uit aflevering 11.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman aan wal: Ronald Mulder
  • Factcheckers: Youri Sepp & Lykle de Vries
Ricardo Semler.

Ricardo Semler.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 11.2 – over versnelling: wiens tijd heb ik eigenlijk?"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!