Aflevering 15.3 – over het basisinkomen, met Joop Roebroek

Roebroek vindt dat de huidige participatiewet de eigen kracht van mensen centraal stelt, maar dat dit veelal op negatieve wijze gebeurt door met de vinger te wijzen. ʻʻAls je kijkt naar het feit dat steeds meer arbeid aan de onderkant van de samenleving wordt vervangen door techniek, dan hebben wij te weinig arbeid om mensen volledig te laten werken,ʼʼ aldus de onderzoeker.

En dat is volgens hem ook helemaal niet nodig want we zijn rijker dan ooit en de technologische mogelijkheden zijn groter dan ooit. Roebroek houdt pleidooi voor een positievere benadering waarbij de eigen wensen en krachten van mensen centraal staan. In de huidige re-integratietrajecten wordt dit nog veel te weinig meegenomen. ʻʻJe moet op een intelligente, creatieve manier nieuwe vormen bedenken. Laat mensen zelf op basis van ruimte en vrijheid aan de slag gaan.ʼʼ

Een basisinkomen hoeft overigens niet alleen gelinkt te worden aan de onderkant van de samenleving. Zo zou het succesvolle mensen de mogelijkheid geven om een stuk vrijheid te creëren, om ook niets te doen of lui te zijn, wat de creativiteit stimuleert. Want daarvan zullen wij in de toekomst een groot te kort hebben, vreest Roebroek.

ʻʻIk zie nog steeds dat de gemeentes in hun hoofd niet gekanteld zijn. Ze blijven nog op de oude manier naar de nieuwe situatie kijken.ʼʼ

  • Gastheer en interviewer: Lykle de Vries
  • Stuurman-aan-wal: Ronald Mulder
  • Factchecker & Life hacker: Maarten Bronts
Simon Sinek schreef al over het belang van wensdromen.

Simon Sinek schreef al over het belang van wensdromen.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 15.3 – over het basisinkomen, met Joop Roebroek"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!