Aflevering 15.2 – over het basisinkomen, met Joop Roebroek

Bijstandsmoeders, Marokkaanse vaders Mannen 40+, kleine zelfstandigen en een kleurrijk gezelschap van ʻʻbewust baanlozenʼʼ vormden de proefkonijnen voor Roebroeks experiment. Twee jaar lang kregen zij een uitkering zonder sollicitatieverplichtingen of bezoekjes aan de sociale dienst. De enige voorwaarde was dat ze eens in de twee weken deelnamen aan een groepsgesprek. De centrale vraag: Wat zou je met je leven aan willen?

Het visualiseren van een individuele wensdroom en het maken van een concreet stappenplan zorgden bij de deelnemers voor een positieve verandering. Na twee jaar kwam een kwart aan betaald werk, anderen deden vrijwilligerswerk en anderen kregen weer grip op en zin in hun leven.

ʻʻHet uitspreken van je droomwens is al een beweging, een alternatieve route. Achter die wens gaan specifieke waarden schuil.ʼʼ

 

  • Gastheer en interviewer: Lykle de Vries
  • Stuurman-aan-wal: Ronald Mulder
  • Factchecker & Life hacker: Maarten Bronts
basisinkomen - werkloos

Leidt een basisinkomen alleen tot bankhangen?

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 15.2 – over het basisinkomen, met Joop Roebroek"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!