Aflevering 10.3 – over democratie: een training in empathie

In de Groningse wijk De Wijert is onlangs geëxperimenteerd met 100 burgers. Zij mochten meebeslissen rondom het thema veiligheid en leefbaarheid in de buurt. De kennis van de deelnemers over het onderwerp is na een deliberatieve peiling significant groter, betoogt Marc Pauly. ʻʻHoewel mensen er met een bepaalde mening aan beginnen, werkt de discussie vaak transformatief. Door hoor en wederhoor worden de argumenten zorgvuldig tegen elkaar afgewogen en ontstaat er een beter begrip van het perspectief van de ander. Bij referenda kan dit ook gebeuren, maar in tegenstelling tot een deliberatieve peiling heb je minder controle dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.ʼʼ

Het is niet ondenkbaar dat deze modellen ook toegepast gaan worden op landelijk en Europees niveau. Volgens de experts zal het de kwaliteit enorm doen toenemen en zaken als ruggespraak en partijdiscipline zullen hun langste tijd gehad hebben.

Dit gesprek komt uit aflevering 10.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman aan wal: Ronald Mulder
  • Factchecker: Youri Sepp
De Wijert in Groningen

Een impressie van de Groningse wijk De Wijert.

 

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 10.3 – over democratie: een training in empathie"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!