Aflevering 16 – over de makerbeweging, met Herman Kopinga en David Bakker

David Bakker en Herman Kopinga in de studio.

Momenteel schieten in Nederland de maakplekken als paddenstoelen uit de grond.  Deze creatieve broedplaatsen zijn opgezet zodat iedereen die iets wil maken met gedeeld gereedschap aan de slag kan. Dit kan een blitse 3D-printer zijn, maar ook een figuurzaag, penseel of bakvorm: iedereen die iets maakt, is in principe een maker. 

In deze aflevering spreken wij met Herman Kopinga en David Bakker, twee makers van het eerste uur. Met de komst van het internet en baanbrekende technologieën als 3D-printen is er meer mogelijk dan ooit. Hoewel we inmiddels kunnen spreken van een maker movement  met vele aanhangers, kunnen we volgens de twee experts niet echt spreken van een collectief met één gemeenschappelijk doel. De gedeelde interesse schuilt vooral het willen maken van dingen die voor hen interessant zijn.

Naast het eenvoudiger kunnen verwezenlijken van ideeën, heeft deze uitbreiding van creatieve mogelijkheden ook een verstorende werking op de gevestigde manieren van doen. Speciaal ontworpen onderdelen waar intellectueel eigendom op rust, dreigen zo in publieke handen te vallen. Kan dit leiden tot meer power to the people of dreigt vooral het bedrijfsleven er onder te lijden? Hoewel sommige makers science fiction vergezichten schetsen, zal het volgens Bakker en Kopinga allemaal wel meevallen.

  • Gastheer: Lykle de Vries
  • Interviewer: Ronald Mulder
  • Stuurman-aan-wal: Youri Sepp
  • Factchecker & Life hacker: Maarten Bronts

 

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 16 – over de makerbeweging, met Herman Kopinga en David Bakker"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!