Aflevering 49 – Over digitale geletterdheid, met Jasper ’t Hart

SADH 49 - Over Digitale Geletterdheid

Digitale geletterdheid in het onderwijs

Jasper ’t Hart is onderwijskundige en projectleider Digitale Geletterdheid. We hebben het gehad over wat digitale geletterdheid is, wat het betekent voor de huidige en toekomstige leerlingen en wat de status is van digitale geletterdheid in het huidige curriculum.

Daarnaast hebben we Jasper aan de tand gevoeld over wat zijn dromen zijn over het onderwijs van de toekomst en hoe zijn huidige project daarbij aansluit.

Onderwijskunde

’t Hart heeft onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen gestudeerd in de richting van onderwijs en beleid. In het dagelijks leven adviseert hij over de kwaliteit van het onderwijs; het vormgeven daarvan. Vragen als ‘hoe kan onderwijs anders’ en ‘hoe kan het verbetert worden’ staan centraal.

Digitale Geletterdheid

Zoals we merken is digitalisering alom. Als projectleider werkt ’t Hart dan ook mee aan de Digitale Geletterdheid van kinderen. Kinderen maken dagelijks gebruik van het digitale. Denk aan telefoons en computers. Hierin speelt sociale media o.a. een grote rol. Wat het project wil bewerkstelligen is dat kinderen/leerlingen realiseren wat het digitale met zich meebrengt. Zijn er gevaren? Zijn er kansen? Weet men bewust, actief en kritisch om te gaan met media?

’t Hart geeft aan dat het uiteindelijk de bedoeling is om Digitale Geletterdheid te integreren in het onderwijs. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de leerlingen, maar natuurlijk ook voor docenten. In dit onderwijsprogramma is het de bedoeling dat iedereen de kennis en de vaardigheden verkrijgt om te kunnen omgaan met het digitale.

De toekomst start nu

In dit interview wordt onder andere aangegeven wat er al bereikt is met het Digitale Geletterdheid project, maar vooral ook wat nog in ontwikkeling is. ’t Hart vertelt over wat het toekomstbeeld is.

Nieuwsgierig geworden?

Hieronder de audio van deze aflevering (of als download):

Credits:

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Bob Voorneveld
  • Stuurvrouw-aan-wal: Marloes Dekker 
  • In het kraaiennest: Ronald Mulder
  • Techniek: Ruurd-Jan de Meulder

Muziek:
George Michael – “Freedom! (‘90 remastered)”
Vulfpeck – “1612”

Links:
Digideal

About the Author

Bob Voorneveld
Bob Voorneveld (1984) is verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven, autodidact op vele vlakken. Blijft nieuwsgierig.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Radiomannetje – Bob Voorneveld

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!