Aflevering 50 – Over blockchain en cryptocurrencies

SADH 50 - over blockchain en cryptocurrencies

Blockchain is big!

Sinds we in 2013 (!) voor het eerst aandacht besteedden aan Bitcoin is de koers ervan verhonderdvoudigd en is de achterliggende blockchain-technologie mainstream geworden. Youri praat met Lykle en Ronald over basics, de bubbel en de beloftes van blockchain.

Hoe werkt het nu precies, die blockchain? Als de blockchain zo veilig is, hoe kan het dan dat er regelmatig Bitcoins of andere cryptocurrencies gestolen worden? Hoe heeft de koers zo enorm kunnen stijgen? En wat zijn Ethereum, Hyperledger en IOTA eigenlijk?

Lykle en Ronald tonen zich enthousiast over de kern van de technologie, maar constateren tegelijk dat deze nog zeer jong is en dat er regelmatig dingen mis gaan. Ook blijft het spannend op de plekken waar de wereld van Bitcoin en blockchain raakt aan de oude wereld van regulering, interpretatie en instituties.

Op de korte termijn zien Lykle en Ronald veel mogelijkheden voor gesloten blockchains: netwerken en (logistieke) ketens die onderling veel data uitwisselen, kunnen de snelheid en betrouwbaarheid enorm verhogen door blockchains te gebruiken. Dat houdt wel het risico in dat partijen als Microsoft en IBM, die dit soort blockchains “as a service” aanbieden, uitgroeien tot nieuwe centrale partijen – terwijl de bedenker(s) van Bitcoin er juist op uit waren om deze “thrusted third parties” overbodig te maken.

Blockchain en schaarste

Als meest fundamentele doorbraak van blockchain noemt Ronald het ontstaan van “digitale schaarste”. Konden we eerder alles wat digitaal was eindeloos kopiĆ«ren, nu is er voor het eerst een technologie waardoor eigendom kan worden gewaarborgd. Dat zal hele nieuwe online business models mogelijk maken. Lykle trekt een vergelijking tussen het opslaan van informatie in een blockchain en het invoeren, in het begin van de negentiende eeuw, van gestandaardiseerde tijdzones. Waar eerst iedereen zijn eigen waarheid had, kunnen partijen nu over een “shared single source of truth” beschikken, en dat maakt transacties mogelijk die eerst niet mogelijk waren.

O ja, en CryptoKitties en SpankChain komen ook nog even langs.

Luister hier de aflevering terug

Hieronder de audio van deze aflevering (of als download):

Credits:

Gastheer: Maarten Bronts
Interviewer: Youri Sepp
Techniek: Lykle de Vries en Maarten Bronts

Summary
Schepen aan de horizon - afl. 50 - Over blockchain en cryptocurrencies
Title
Schepen aan de horizon - afl. 50 - Over blockchain en cryptocurrencies
Description

In deze 50e aflevering interviewt Youri Sepp Ronald Mulder en Lykle de Vries over de laatste ontwikkelingen en stand van zaken in de wereld van Blockchain en Cryptocurrencies.

About the Author

Ronald Mulder
Ronald Mulder (1965) is econoom met belangstelling voor innovatie. Hij is consultant op het gebied van marketing, strategie en ondernemerschap.

Be the first to comment on "Aflevering 50 – Over blockchain en cryptocurrencies"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!