Aflevering 11.1 – over tijd: de flexibele werkweek

De 40-urige werkweek lijkt heilig te zijn geworden, maar hoe zijn we eigenlijk op dit aantal uren uitgekomen? De econoom Keynes was in de jaren dertig van mening dat de opmars van de technologie ervoor zou zorgen dat dertig arbeidsuren per week genoeg waren om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar wat zorgt ervoor dat we toch zoveel zijn gaan blijven werken? Ronald Mulder stelt dat we de laatste decennia de mogelijkheid om te consumeren steeds belangrijker zijn gaan vinden. Volgens Luchien Karsten viert het consumentisme sinds de lopende band van Ford hoogtij: ʻʻHet is inmiddels helemaal geïnstitutionaliseerd en het zal moeilijk zijn om daar weer vanaf te komen.ʼʼ

Daarnaast is de zogenoemde gig-economy in opkomst, waarin mensen weliswaar vrijer hun uren kunnen indelen met schnabbels, maar die ook gepaard gaat met meer onzekerheid. Want kun je op basis van tijdelijke klussen nog een hypotheek krijgen of de huur blijven betalen? Afgezien van deze praktische problemen lijkt flexibilisering eveneens de toewijding van de werknemers bij het bedrijf te ondermijnen.

Dit gesprek komt uit aflevering 11.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman aan wal: Ronald Mulder
  • Factcheckers: Youri Sepp & Lykle de Vries
Graffiti met een mantra van het moderne leven

Graffiti met de mantra van het moderne leven.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 11.1 – over tijd: de flexibele werkweek"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!