Aflevering 9.3 – over snelheid en uitbreiding

Het succes van Europa is de technische realisatie van de spoorwegen, schreef de Brits-Amerikaanse historicus Tony Judt in The Glory of the Rails. Door de technologische vooruitgang en uitbreiding van het spoornetwerk zouden mensen naar de stationsklok gaan leven. Volgens Karsten zitten wij nog altijd middenin deze acceleratie en schaalvergroting: “De afgelopen jaren zijn er 3 miljard mensen per vliegtuig vervoerd, in 1919 waren dat er 345. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe snel dat gegaan is.”

De 24-uurseconomie is zich volop aan het verwezenlijken, maar kunnen we dan nog wel de tijd voor elkaar vinden? Hoewel deze carrousel onverminderd voortdendert, is Karsten van mening dat dit ook een nieuw gevoel van vrijheid oplevert.

Dit gesprek komt uit aflevering 9.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Lykle de Vries
  • Stuurman aan wal: Ronald Mulder
  • Factchecker: Youri Sepp
De auto van Henri Lartigue

De moderne acceleratie in beeld gebracht door de Franse fotograaf Jacques Henri Lartigue (1894-1986)

 

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 9.3 – over snelheid en uitbreiding"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!

%d bloggers liken dit: