Aflevering 29 – over journalistiek – met Bart Brouwers

In de studio bij Oog met Bart BrouwersIn de studio bij Oog met Bart Brouwers

Sinds de komst van het internet wordt al gesproken over het aanstaande einde van kranten. Ondertussen, zo’n twintig jaar na de komst van het internet, kunnen we vaststellen dat kranten bepaald niet verdwenen zijn. Waarom is dat? Gaan ze alsnog verdwijnen, of hadden we het mis, twintig jaar geleden?

Met Bart Brouwers praten we over de geschiedenis van de toekomst van de journalistiek. Dat treft, want Brouwers is niet alleen hoogleraar journalistiek, maar bovendien historicus. We gaan na wat er terecht is gekomen van de verwachtingen, beloftes en angsten uit de laatste jaren van de vorige eeuw. Het einde van de kranten. Het einde van de journalistiek zelf. Maar ook: de terugkeer van de lokale media en de opkomst van burgerjournalistiek.

Zoals zo vaak blijken de veranderingen langzamer te gaan dan gedacht, maar blijken ze ook dieper en breder in te grijpen. Kranten verdwijnen niet (althans, niet allemaal), maar hun functie verandert. Journalisten moeten andere capaciteiten hebben dan in de vorige eeuw. Dat heeft gevolgen voor opleidingen en verdienmodellen. Het betekent ook dat de controlerende functie van de pers in het gedrang komt en dat we deze als samenleving misschien op een andere manier moeten organiseren.

Brouwers toont zich een ondernemer, maar niet zo een die denkt dat de markt alles wel op zal lossen. En hij toont zich een optimist, maar niet zo een die denkt dat het vanzelf allemaal wel goed komt.

 

Beluister hier het interview. Een link naar de mp3-file, handig om te downloaden.

 

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Ronald Mulder
  • Stuurman-aan-wal: Lykle de Vries
  • Geluidstechniek: Ruurd-Jan de Meulder

Links

About the Author

admin
Maarten Bronts (1980) is copywriter en journalist. Hij studeerde Nederlands, houdt van een gedegen aanpak en mag graag mensen en dingen met elkaar verbinden.

Be the first to comment on "Aflevering 29 – over journalistiek – met Bart Brouwers"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!