Aflevering 28 – over eten – met Sascha Bouwknegt

Wat eten we vandaag?
De grootschalige bio-industrie staat tegenover de kleinschaliger ambachten. Hoe de verhoudingen hiertussen schuiven is vandaag de scope van onze tocht. De rimpelingen in onze soep zijn talrijk. Sascha Bouwknegt is cateraar en vaandeldrager en neemt het voortouw en toont aan in haar praktijk hoe zij dingen aanpakt.

Sascha is oprichter en mede-eigenaar van cateraar De Smaak van het Noorden, en smaak staat centraal in alles wat ze doet. Smaak blijkt zich slecht te verhouden met grootschalige productie en vaste procedures. We spraken over ingrediënten, vertrouwde leveranciers,  transparante herkomst en over de wurggreep en de schijnzekerheden van de HACCP.  Maar smaak en kleinschaligheid maken eten ook duurder, en Nederlanders in het algemeen en Noorderlingen in het bijzonder geven liever niet te veel uit aan hun voedsel. Des te merkwaardiger dat er zo veel voedsel verspild wordt. Zou goed en betaalbaar misschien hand in hand kunnen gaan als we minder weggooien en bijvoorbeeld geslachte dieren “van snuit tot staart” gebruiken – in plaats van alleen biefstuk en kipfilet te eten? Ook hierover ging ons gesprek. En over boer Westers uit Hornhuizen, wiens aardappels stiekem veel lekkerder zijn dan de Franse Rosevals en La Rattes.

Het interview, de podcast, de audio.
Helaas zijn de eerste 5 minuten van de opname tussen wal en schip terechtgekomen. We stomen door vanaf dat punt.

 

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Stuurman-aan-wal: Youri Sepp
  • Fact checker en live hacker: Ronald Mulder
  • Geluidstechniek: Ruurd-Jan de Meulder

 

 

About the Author

admin
Maarten Bronts (1980) is copywriter en journalist. Hij studeerde Nederlands, houdt van een gedegen aanpak en mag graag mensen en dingen met elkaar verbinden.

Be the first to comment on "Aflevering 28 – over eten – met Sascha Bouwknegt"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!

%d bloggers liken dit: