Aflevering 8.2 – over gelijkheid: werk, werk, werk

2013 was het vijfde opeenvolgende jaar waarin meer Nederlanders zelfstandig gingen ondernemen dan in het jaar ervoor. Naast het klassieke motief om te ondernemen, namelijk een gat in de markt vullen, werken steeds meer mensen noodgedwongen als zzp’er*. Dat zijn werkgevers noch werknemers, terwijl de Nederlandse economie daardoor groot is geworden volgens Lykle de Vries. De Commissie-Van Dijkhuizen opperde dat staatssecretaris Weekers van Financiën de zelfstandigenaftrek zou afschaffen in een nieuw belastingstelsel. Daartegen protesteerden meer dan 40.000 zzp’ers via de (voorlopig) effectieve petitie van Ronald Mulder en de zijnen.

Wat kwam er verder terecht van het nivelleringsfeest? In ieder geval beschouwt Lykle het Zwitserse burgerinitiatief tot een basisinkomen als een fantastisch experiment voor hoe we met werk kunnen omgaan.

Dit gesprek komt uit aflevering 8.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Factchecker & lifehacker: Lykle de Vries

* Bij Schepen aan de Horizon verbazen we ons überhaupt over de negatieve term ‘zelfstandige zonder personeel’. Hoe kunnen we de zzp’er beter noemen? De beste suggestie gebruiken we in 2014.

Screenshot online petitie: de zelfstandigenaftrek moet blijven

Ronald Mulder lanceerde succesvol een online-petitie tegen de zelfstandigenaftrek.

Be the first to comment on "Aflevering 8.2 – over gelijkheid: werk, werk, werk"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!