Aflevering 8.3 – over vrijheid: fuck the system

Motiveert geldgebrek mensen om hard te werken? Niet per se, zoals correspondent Rutger Bregman laatst econoom Sendhil Mullainathan en psycholoog Eldar Shafir parafraseerde: “arme mensen doen domme dingen”. Volgens Lykle de Vries is het goed voor de maatschappij als mensen niet meer hoeven te werken voor hun geld. Een basisinkomen zou burgers de positieve vrijheid geven om te doen wat zij zelf waardevol vinden.

Ook het financiële systeem zelf staat onder steeds grotere druk. Uit wantrouwen tegen graaiende en sjoemelende banken richtten mensen alternatieve banken en zelfs digitale valuta (zoals Bitcoin) op. Langzamerhand gaan we geld anders verdienen, anders organiseren én anders uitgeven. Gebruik wordt belangrijker dan bezit. Zo worden we behalve consumenten steeds makkelijker zelf producenten of leveranciers van producten waaraan we een behoefte voelen.

Dit gesprek komt uit aflevering 8.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Factchecker & lifehacker: Lykle de Vries
posters basisinkomen

Engelstalige affiches die de invoering van het basisinkomen propageren.

Be the first to comment on "Aflevering 8.3 – over vrijheid: fuck the system"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!