Aflevering 21 – Over leven buiten het systeem, met Oof Haverink

In de studio met Oof, Ronald en Youri

De meesten van ons leiden een leven van werken om geld te verdienen. Dit doen we in een stelsel van regels en wetten die ervoor moeten zorgen dat we goed met elkaar in vrijheid kunnen samenleven. Maar dit ‘systeem’ kan ons ook beklemmen in ons handelen. Is het in deze tijd nog mogelijk om een vrij en gelukkig leven buiten het systeem op te bouwen, onttrokken aan het toeziend oog van de controlerende instanties?

Geen adres, inkomen en woning, wel bestaansrecht en geboorterecht

Onze gast Oof Haverink leefde lange tijd zoals de meeste mensen, maar na een reeks tegenslagen en aanvaringen met instanties, besloot hij alle schepen achter zich te verbranden. Hij schreef zich uit bij de gemeente, ontdeed zich van zijn overbodige bezittingen en trok als Citizen of the World de wijde wereld in. Met een rotsvast vertrouwen in de goedheid van de mens en op dat iedere dag alles wel goed zou komen, reisde hij richting Portugal. Oof werd een ‘wandelend verhaal’ waar velen wel oren naar hadden. In ruil voor het verhaal en een paar huishoudelijke klusjes, kreeg hij eten, drinken en onderdak. De geïnspireerde luisteraars zorgden ervoor dat het verhaal zich als een lopend vuurtje verspreidde en Oof zijn weg vol innerlijke rust kon vervolgen.

Inmiddels woont hij weer in Nederland en werkt als zelfstandig ondernemer. Zijn kennis en ervaring zet hij in “om mensen iets te leren”.

Beluister hier het gesprek met Oof Haverink, over zijn experiment, de problemen die je tegenkomt als jezelf administratief wilt wissen en tips. Een verhaal over onze angst voor het onbekende, de welvaartsfuik van de moderne tijd en de kunst van het loslaten.

NB. Audio: excuus voor het gepiep en gefluit in het eerste gedeelte.

“Ik wist nog niet waar ik at en sliep, maar ik wist dat het goed zou komen.”

“De zekerheden om je heen zijn een afhankelijkheid waar je geen grip op hebt. Dat ben je niet zelf en dat doe je niet zelf. De enige op wie je echt kunt vertrouwen dat ben je zelf.”

“De balans tussen het vasthouden en loslaten van normen, waarden en zekerheden. Want wat is zeker in het leven?”

 

Blok 1: Van rompslomp naar vrijheid

NB. Audio: excuus voor het gepiep en gefluit in het eerste gedeelte.

Blok 2: Van het terras naar de zolder

Blok 3: Van bezit naar toegang tot middelen

Links:

In de scheepsbibliotheek: Esther Jacobs’ boek (bestel je het via deze link, dan krijgen wij er een klein bedragje voor)

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 21 – Over leven buiten het systeem, met Oof Haverink"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!