Aflevering 35 – Noorderlinkdagen en terugblik Kevin Kelly

Met deze 35e aflevering trappen we het vierde seizoen af. Lykle bezocht de Noorderlinkdagen waarvan hij zijn indrukken met ons deelt. We blikken kort terug op ons interview met Kevin Kelly en houden enkele van zijn ideeën tegen het licht. Eveneens kijken we naar de toekomst omtrent onderwerpen als zelfrijdende auto’s, veranderende stadscentra en de rol van de overheid.

De Noorderlinkdagen 2016

Lykle was aanwezig bij de Noorderlinkdagen in Assen. Op dit tweejaarlijkse congres worden de belangrijkste trends besproken op het gebied van management, organisatie en HRM. In de Drentse hoofdstad spraken tientallen professionals, waaronder cultureel antropologen, journalisten, filosofen en friskijkers over hedendaagse fenomenen binnen deze vakgebieden. Zo hield Martijn Aslander een pleidooi om te stoppen met de bureaucratie binnen bedrijven. ʻʻInformatie reist tegenwoordig zo snel en via zo veel kanalen dat de traditionele top-down hiërarchie volledig achterhaald is. Zo ben je altijd te laat. Hou op met het georganiseer en ga gewoon dingen doenʼʼ, parafraseert Lykle.

Echter zijn er veranderingen aan de horizon te zien. Hoewel er een hoop trage massa en weerstand is, is de interesse gewekt en lijken organisaties stilaan meer bereid de gebaande paden te verlaten. Zo lijkt er binnen de HRM-wereld een verschuiving plaats te vinden van de oude, vast omlijnde kaders met salaris- en functiehuizen en diploma’s, naar een meer zachte aanpak waar de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer in meer harmonie is met de organisatiedoelstellingen. Dit laatste ligt in het verlengde van wat de kernboodschap van de sprekers was: “Ga de verbinding aan met jezelf en met elkaar. Zie elkaar niet als een functieprofiel maar leer elkaar eens persoonlijk kennen.”

ʻʻ2016 is toch wel het jaar dat men beseft dat je niet alles vooruit kunt plannen.ʼʼ

Terugblik op het Kevin Kelly-interview

In de vorige aflevering spraken we met schrijver en denker over de digitale cultuur Kevin Kelly. Hier beluisteren we twee fragmenten terug en praten we over toepassingen van vandaag de dag. Zo spreekt Kelly over zijn werkwijze waarbij hij onorthodox technologiegebruik in kaart brengt. Naar eigen zeggen brengt dit vaak het ware karakter naar boven die door de mainstream niet wordt gezien. Echter wordt deze dynamiek meestal gemeengoed onder de massa in een samenleving. Dit is een verschijnsel dat we volgens Thuur Caris ook in de kunsten tegenkomen. Een hedendaags voorbeeld van dit fenomeen is het doorslaande succes van Pokémon GO. Dit spelletje gebruikt augmented reality-technieken die al jaren geleden zijn ontwikkeld voor verschillende toepassingen. ʻʻDe grap is dat je achteraf denkt dat het allemaal heel logisch verliepʼʼ, aldus Lykle.

Volgens Ronald is ook Bellingcat, een platform voor onderzoeksjournalistiek die onderzoek deed naar de MH17-ramp, een mooi voorbeeld van hoe gangbare technologische middelen op vernieuwende wijze kunnen worden ingezet. In het tweede fragment vroegen we Kelly naar zijn visie op het karakter van technologie. Hij betoogt dat de ontwikkeling van technologische complexiteit en variatie sterk lijkt op die wat we in de natuur zien. ʻʻDe kracht van het internet en communicatietechnologie gedraagt zich steeds meer biologisch dan mechanisch.ʼʼ De metafoor van het organisme, waarbij alles met elkaar in verbinding staat, zien we volgens Ronald op vrijwel alle terreinen opduiken. Het staat haaks op het mechanische wereldbeeld waarin de klok de dominante metafoor was, men dacht dat alles in modellen gevat, begrepen en gecontroleerd kon worden.

ʻʻDe doorbraak van een technologie is vaak niet gepland.ʼʼ

Zelfrijdende auto’s en antifragiele steden

In het derde blok van deze aflevering merkt Maarten op dat de binnensteden snel zijn veranderd. Waar vroeger op koopavonden de straten vol liepen met winkelend publiek, zo uitgestorven is het vandaag de dag nu veel grote winkelketens verdwenen zijn. Echter gebeurt er van alles in de omringende straten, zo stelt Lykle in weerklank van Kelly’s gedachtegoed. Ronald schets een vergezicht: ʻʻEr zullen in de toekomst wat minder winkels zijn en wat meer verblijfruimten. Binnensteden zullen meer plekken worden om mensen te ontmoeten.ʼʼ De komst van zelfrijdende auto’s en pakket bezorgende drones zal ook het huidige straatbeeld snel doen veranderen. Zo wordt er in China en de VS al volop geëxperimenteerd met deze technologieën en vinden we dichter bij huis, in Appelscha, al zelfrijdende busjes.

ʻʻBinnen 5 jaar zullen er rijbanen zijn waar alleen zelfrijdende voertuigen op worden toegelaten.ʼʼ  

 

Luister hier de aflevering terug:

 

Of bekijk de video:

Credits:

  • Gastheer en presentator: Maarten Bronts
  • Stuurmannen-aan-wal: Lykle de Vries & Ronald Mulder
  • Techniek: Ruurd-Jan de Meulder

Links:

About the Author

admin
Maarten Bronts (1980) is copywriter en journalist. Hij studeerde Nederlands, houdt van een gedegen aanpak en mag graag mensen en dingen met elkaar verbinden.

Be the first to comment on "Aflevering 35 – Noorderlinkdagen en terugblik Kevin Kelly"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!