Aflevering 14.1 – over computerveiligheid: digitale garanties

Jaap-Henk Hoepman maakt zich regelmatig zorgen over de gesteldheid van ons huidige digitale bestel.  Zo is de privacy rondom onze persoonsgegevens verre van gegarandeerd en laten ook onze computersystemen op dit gebied te wensen over. Tot overmaat van ramp is het volgens de associate professor ook zo dat de gemiddelde mens hier niet heel veel van zal kunnen begrijpen.

ʻʻJe krijgt rijles, maar je hoeft niet precies te weten hoe de auto in elkaar zit.ʼʼ

Volgens Hoepman moeten we danook streven naar een situatie waarin ook digibeten mogen aannemen dat het systeem voldoende betrouwbaar is. Stuurman-aan-wal Lykle de Vries vergelijkt de kwestie met het recht op veilig drinkwater: ʻʻDe vanzelfsprekendheid waarmee je er mee omgaat staat niet in verhouding tot de risico’s die het in zich heeft.ʼʼ

In tegenstelling tot onze analoge veiligheid, is onze digitale veiligheid verre van transparant. Hoepman houdt pleidooi voor een betere waarborging van ʻdigitale garantiesʼ, waarin bedrijven als Google en antivirus-maatschappijen zouden dan ook een voorbeeldfunctie moeten vervullen.

Dit gesprek komt uit aflevering 14.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman-aan-wal: Lykle de Vries
  • Factcheckers & Life hackers: Ronald Mulder en Youri Sepp
Het is momenteel slecht gesteld met onzeinternetveiligheid.

Het is momenteel slecht gesteld met onze internetveiligheid.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 14.1 – over computerveiligheid: digitale garanties"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!