Aflevering 44 – Over privacy, met Nephtis Brandsma

Nephtis Brandsma van Bits of Groningen over privacyMarloes en Youri samen met Nephtis Brandsma

Vandaag de dag is het debat rond privacy en de bescherming ervan overal aanwezig. Hierin speelt iedereen een rol; de overheid, bedrijven, maar ook de gewone burger. Maar die privacy, wat is dat eigenlijk? Hoe komt het dat er zoveel belang aan wordt gehecht? Is dit altijd al zo geweest? En hoe kunnen we het beschermen?

In deze aflevering praten wij over privacy met mede oprichter van Bits of Groningen: Nephtis Brandsma. Haar interesse in het onderwerp was er al sinds lange tijd. Zo studeerde zij filosofie aan de Universiteit in Groningen en deed ze onderzoek naar stukken van Helen Nissenbaum. Nissenbaum staat bekend om haar werk in privacy en hoe wij hiermee omgaan. Privacy is volgens Nissenbaum contextueel. Hierin heeft elke context zijn eigen regels. Je hebt namelijk bepaalde verwachtingen hoe mensen omgaan met je privacy. De centrale stelling is dat mensen een privacyschending kunnen ervaren bij partijen die informatie verzamelen, analyseren of verspreiden omdat die bepaalde normen over de informatiestroom breken. Denk hierbij aan een dokter of psycholoog waarvan je verwacht dat hij/zij jouw persoonlijke zaken niet doorspelen.

“De informatiestromen zijn radicaal veranderd”

Daaropvolgend verdiepte Brandsma zich meer in deze vraagstukken en zo kwam zij in aanraking met Bits of Freedom. Naast dat ze donateur was, wilde ze meer bijdragen aan vrijheid en privacy versterking en daardoor werd de aftakking Bits of Groningen opgezet.

Bits of Groningen

Bits of Groningen is de eerste lokale afdeling van Bits of Freedom, de stichting die opkomt voor vrijheid en privacy op internet. Privacy en communicatievrijheid zijn twee grondrechten die onmisbaar zijn voor ieders ontplooiing, voor technologische innovatie en de rechtsstaat. Hier zet Bits of Freedom zich voor in en om de beweging verder te ondersteunen is in Groningen een lokale afdeling opgericht: Bits of Groningen. Op lokaal niveau wordt gekeken hoe de digitale privacy van Groningers kan worden versterkt.

Bits of Groningen organiseert bijeenkomsten om verschillende aspecten van privacy te bespreken. Het gaat hierin om meer dan alleen digitale privacy, aldus Brandsma. Zo is er ook privacy in sport. Denk aan de polsbandjes die stappen tellen of een app op je telefoon die je route traceert. Hoe verhoudt dit alles zich tot privacy? Ook studenten aan de universiteit van Groningen worden gewezen op privacy middels symposia.

Privacy beïnvloedt

Dit alles bepaalt in zekere mate hoe wij ons leven leven. Het vertrouwen van je dokter, het delen op sociale media, maar ook als je persoonlijke zaken bespreekt met je vrienden. Je gaat er toch vanuit dat zij de gedeelde informatie niet doorvertellen aan anderen.

“De vis die in het water zwemt en niet ziet dat hij in de zee is”

Privacy bepaalt ons emotioneel welzijn. Het heeft een enorme impact.

Beluister hier de podcast (of als download):

 

Credits:

  • Gastheer: Bob Voorneveld
  • Interviewer: Youri Sepp
  • Stuurvrouw-aan-wal: Marloes Dekker 

Links

About the Author

Stephanie van der A
Stephanie van der A (1989) is content creator. Zij is afgestudeerd aan Kunsten, Cultuur en Media, heeft een passie voor schrijven en kijkt graag hoe zij mensen verder kan helpen.

Be the first to comment on "Aflevering 44 – Over privacy, met Nephtis Brandsma"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!

%d bloggers liken dit: