Aflevering 14.3 – over computerveiligheid: een nieuw systeem

Kan de burger niet zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor zijn digitale veiligheid? Volgens Hoepman is dit lastig aangezien het ontwerp van onze netwerken en computersystemen dateert uit de jaren zestig en zeventig. Dit was niet berekend op de komst van hackers en het sociale gebruik zoals wij die nu kennen.

ʻʻAlsof je een fiets ontwerpt, en later bedenkt dat je 200km/u wil rijden.ʼʼ

Volgens Hoepman zal er dan ook een fundamentele herbezinning moeten plaatsvinden op het ontwerp van deze systemen. Daarbij komt ook dat het op dit moment voor de gebruiker moeilijk te bepalen is welke alternatieven bruikbaar zijn. De privacyvriendelijke Blackphone heeft bijvoorbeeld maar een handjevol functionaliteit die voor een grote groep gebruikers nog geen uitkomst biedt.

Op dit moment is deze impasse voor veel app-ontwikkelaars en verkopers nog te lucratief. Hoepman is zelfs van mening dat een aantal apps voor meerdere doeleinden zijn gebouwd. ʻʻNeem nou de Flashlight app die God-weet-niet-wat over jouw mobiele telefoon doorstuurt naar de centrale server. Dat wordt bewust gedaan. Voor de gebruiker heeft het verder geen enkel nut, die wil alleen een lampje aan.ʼʼ

Een veelbelovend antwoord op dit soort dubieuze praktijken is het door Hoepman medeontwikkelde IRMA (I Reveal My Attributes) systeem. Hiermee is het voor de gebruiker mogelijk om alleen strikt noodzakelijke informatie te delen.

Dit gesprek komt uit aflevering 14.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman-aan-wal: Lykle de Vries
  • Factcheckers & Life hackers: Ronald Mulder en Youri Sepp
IRMA geeft de gebruiker controle over zijn gegevens.

IRMA geeft de gebruiker controle over zijn gegevens.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 14.3 – over computerveiligheid: een nieuw systeem"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!