Aflevering 14 – over computerveiligheid, met Jaap-Henk Hoepman

In de studio bij Schepen aan de Horizon: Jaap-Henk Hoepman, Rick van der Kleij en Lykle de Vries

In de laatste aflevering van ons eerste jaar spraken we met Jaap-Henk Hoepman. Hij is universitair hoofddocent privacy enhancing technologies en identity management bij het Institute for Computing and Information Sciences van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Veel van onze huidige computersystemen zijn doorontwikkeld op oude fundamenten, die in de jaren ’60 en ’70 al werden gelegd. Logisch dus, aldus Hoepman, dat we dingen tegenkomen die we toen nog niet hadden voorzien. En dat, terwijl we veel kritieke processen aan het IT-domein hebben toevertrouwd.

We belichten een aantal velden, waaronder garanties, zichtbaarheid, clouds, encryptie, onderlinge afhankelijkheden, identiteitsfraude, keuzevrijheid in welke informatie we delen, contextscheiding, opdringerige e-commerce, freemium, vergeetrecht, apps die jouw of elkaars data (wel of niet) kunnen zien (of gebruiken), overheidscommunicatiebeveiliging.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman-aan-wal: Lykle de Vries
  • Factcheckers & Life hackers: Ronald Mulder en Youri Sepp

About the Author

admin
Maarten Bronts (1980) is copywriter en journalist. Hij studeerde Nederlands, houdt van een gedegen aanpak en mag graag mensen en dingen met elkaar verbinden.

Be the first to comment on "Aflevering 14 – over computerveiligheid, met Jaap-Henk Hoepman"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!