Aflevering 36 – Over het Let’s Gro festival

Let's-Gro-Jeroen-Berends-Jarno-Duursma-Marielle-Gebben

In deze aflevering praten we over de toekomst van de stad. Steden zijn in rap tempo aan het veranderen: het bevolkingsaantal blijft stijgen, grote winkelketens maken plaats voor lokale start-ups en the Internet of Things sijpelt steeds verder door. Welke trends zijn er te bespeuren en wat gaat dit voor de stad betekenen? In Groningen vindt in november de vierde editie plaats van Let’s Gro, een inspiratiefestival waar iedereen wordt uitgenodigd na te denken over deze en andere ontwikkelingen en de toekomst van de stad.

In de studio zijn te gast:

  • de initiator vanuit de gemeente Jeroen Berends,
  • oud-scheepslid en programmeur Mariëlle Gebben en
  • Jarno Duursma, digital trendwatcher en gastheer tijdens het festival

Let’s Gro: Top-down en bottom-up

Vanuit zijn rol bij de gemeente ziet Jeroen al een aantal jaren een verschuiving plaatsvinden. In navolging van de wens vanuit de landelijke politiek fuseerden de afdelingen die eerder van elkaar gescheiden waren. Tussen de domeinen van sociale problematiek, ruimtelijke ordening en economische zaken ontstond daarmee een kruisbestuiving waar ook ruimte was voor publieke inbreng. “We wilden werken aan een toekomstvisie van de stad, maar vonden het tegelijk een beetje aanmatigend om een soort van blue-print neer te leggen. Dat is niet helemaal meer van deze tijd. We wilden de stad erbij betrekken.” Op Let’s Gro faciliteert de gemeente de podia voor burgers en organisaties met goede ideeën. Dit levert sinds de begindagen een goede respons op en is door de jaren heen alleen maar groter geworden. Vorig jaar fuseerde het festival met het meer tech-georiënteerde Holland Web Week waarmee ook het digitale domein vertegenwoordigd wordt. Let’s Gro is overigens geen louter Groningse aangelegenheid. Zo zijn er tal van internationale initiatieven te vinden die hun ideeën onder de aandacht brengen en omgekeerd inspiratie opdoen voor de steden in het buitenland. “De ideeën vertalen zich ook snel weer naar beleid. Zo’n idee van ‘de binnenstad als huiskamer,’ daar zit heel veel Let’s Gro in,” aldus de initiatiefnemer.

Voorbij de hypes: de digitale impact op steden

Als trendwatcher en mede-programmeur probeert Jarno naar eigen zeggen voorbij de digitale modegrillen te kijken. “We gaan de hypes afschrobben en bepalen wat er overblijft en echt succesvol is. We horen veel bedrijven hard op de trom slaan, maar wat bestaat er nou heel concreet?” Tijdens Let’s Gro organiseert hij een Mash-up-talkshow met tal van experts. Zij zullen laten zien wat lokaal, landelijk en internationaal al in de digitale wereld gebeurt en staat te gebeuren. Van blockchain en bitcoin-alternatieven tot aan scale-ups, the Internet of Things en privacykwesties, van alles passeert de revue. Zo is men in Amsterdam al volop bezig met het concept van Smart Cities en sluit men in Groningen aardbevingssensoren op het internet aan. “Mijn doel is om onderling verbindingen te maken en het publiek kennis te laten maken met de ontwikkelingen zodat er nieuwe synergie ontstaat. Ik hoop daarmee op een versnelling in de digitalisering,” bekent Jarno Duursma.
Het zou zomaar kunnen dat deze ideeën voor een verschuiving in ons denken gaan zorgen.

Jeroen, Jarno en Youri in de studio

Jeroen, Jarno en Youri in de studio

Kunst en sociale ontwikkeling

In hoeverre zijn we in staat om met elkaar te verbinden, onszelf te geven en met een ander in gesprek te raken?
Deze vraag staat centraal tijdens de woensdag. Gastcurator Mariëlle Gebben geeft een inkijkje in de initiatieven rondom sociale innovatie. Zo zal Ben Cohen (medeoprichter van ijscofabrikant Ben & Jerry’s) gaan vertellen over hoe het bedrijf sociale vernieuwing bewerkstelligt. Daarna zullen lokale ondernemers vertellen over hun uitdagingen en hem het hemd van het lijf vragen. De rol van kunst is ook onderwerp van discussie. In dit kader zal onder anderen Thuur Caris spreken over de manier waarop kunst de maatschappij beïnvloedt. “Volgens mij is er behoefte om eens onlogisch naar de dingen te kijken,” legt Mariëlle uit. Een mooi voorbeeld daarvan is het project Building Conversation, waarbij theatermaakster Lotte van den Berg het gesprek benadert als kunstwerk. In haar werk wordt de participant uitgedaagd om betrokken te blijven wanneer zijn of haar mening niet wordt gedeeld. Is de denkwijze bij het standpunt wel houdbaar voor de lange termijn? Hoe zou men duizend jaar geleden naar het onderwerp hebben gekeken? “Ik zou het heel fijn vinden als mensen ontdekken dat een ander perspectief nieuw inzicht geeft,” aldus Mariëlle. “De ervaring leert dat je dan hele andere keuzes maakt.”

Luister hier de aflevering terug (met een link naar de mp3)

 

 

Credits:

  • Gastheer en presentator: Lykle de Vries
  • Interviewer: Youri Sepp
  • Techniek: Ruurd-Jan de Meulder

Links:

 

Bestel bij Bol.com via onze affiliate-link hieronder en steun hiermee SADH:

 

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 36 – Over het Let’s Gro festival"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!