Aflevering 52 – Over de rol van ontwerpers in deze tijd – Met Tjeerd Veenhoven

Elke dag maken wij gebruik van producten. Wij consumeren er op los. Maar hoe komen wij eigenlijk aan deze producten? Wat zijn de processen die zo’n product doorloopt? Is het wel een duurzaam proces? Betekent goedkoop ook gelijk slecht? En waar komen onze producten eigenlijk vandaan?

In deze aflevering praten wij met productontwerper Tjeerd Veenhoven. Hij studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en tegenwoordig woont en werkt hij nog steeds in deze prachtige stad. Veenhoven experimenteert met materialen en grondstoffen om zo tot een product te komen. Door het bewerken van verschillende materialen ontstaan er nieuwe vormen, functies en constructies. Dit varieert van onder andere meubels tot mode. Zijn werk gaat dan ook niet onopgemerkt. In 2016 won hij de Global Change Award met zijn AlgaeFabrics en ook zijn palmleren slippers hebben tot veel aandacht geleid.

Veenhoven vertelt dat het werk van een productontwerper over de jaren heen zo zijn veranderingen heeft meegemaakt. Vroeger was de ontwerper onderdeel van een keten. Tegenwoordig kijkt de ontwerper verder dan de keten waar hij in zit. Zo wordt er gekeken naar waar een grondstof vandaan komt, hoe deze verwerkt wordt en waar het heen gaat als deze gebruikt is. De productontwerper is meer in de breedte gaan kijken, naar de context. Welk probleem wordt er opgelost en wordt de gebruiker er blij van zijn vragen die gesteld worden.

Consumeren is een feest

Toen consumentisme opkwam was men allang blij met bepaalde producten, omdat deze het leven makkelijker maakten. Denk bijvoorbeeld aan auto’s of de mogelijkheid om een espresso apparaat in huis te hebben. Tegenwoordig heeft men tientallen opties van hetzelfde soort product. Veenhoven stelt dat de consument nu in de gelegenheid wordt gesteld om echt na te gaan denken over wat die precies wil. Groot, klein, duurzaam, etc. Hier werd voorheen niet zo over nagedacht. Het is dan ook van belang om als productontwerpen op de stoel van de consument te gaan zitten. Inzage krijgen in wat men wil.

What’s in your own backyard?
Veenhoven vertelt over zijn product de palmslipper. Deze is van bladeren uit India gemaakt en de slipper is biologisch afbreekbaar. Er is namelijk geen lijm gebruikt in de productie van deze slippers. Moeder natuur heeft alle middelen gegeven om dit te kunnen maken zegt Veenhoven. Het ging hem hierin niet om maximale winst, maar om de lokale impact. Veenhoven heeft een handvat gegeven aan bewoners daar om iets te doen met deze palmbladeren.

Wat voor hen voorheen afval was kan nu gebruikt worden om iets van te maken.

Dichterbij gezien werkt Veenhoven mee aan HuisVeendam waarbij er o.a naar de grondstof aardappelzetmeel wordt gekeken. Van aardappelzetmeel kan bijvoorbeeld lijm worden gemaakt. Met deze lijm is biolaminaat gemaakt en van daaruit kijken zij wat voor nieuwe producten er gemaakt kunnen worden. Het doel van HuisVeendam is om te laten zien dat een lokale grondstof de industrie kan stuwen, lokale welvaart kan creëren en ontwerpers kan inspireren om dit te implementeren in design en mode.

Beluister hier de podcast (of als download):

Credits:

  • Gastvrouw: Marloes Dekker
  • Interviewer: Lykle de Vries
  • Stuurman-aan-wal: Maarten Bronts
  • Techniek: Ruurd-Jan de Meulder

 

Links:

About the Author

Lykle de Vries
Lykle de Vries (1970) is van huis uit industrieel ontwerper en heeft dus oog voor zowel de grote lijnen als de details. Hij werkte zowel binnen zeer grote organisaties als in zeer kleine startups.

Be the first to comment on "Aflevering 52 – Over de rol van ontwerpers in deze tijd – Met Tjeerd Veenhoven"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!