Aflevering 10.1 – over democratische experimenten

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, maar het volk zal er niet echt wakker van liggen. Opkomstpercentages dreigen namelijk op veel plaatsen onder de 50% uit te komen, waardoor je vraagtekens kunt zetten bij onze democratie in haar huidige, representatieve vorm. Interesseren burgers zich simpelweg niet meer in de gemeentepolitiek of is deze verworden tot een kastenstelstel waarin alleen hoogopgeleiden échte politiek kunnen bedrijven? Is het tij nog te keren en zo ja, wat moet er gebeuren?

Gespreksleider Rick van der Kleij praat met filosoof en wetenschapper Marc Pauly en onze huiseconoom Ronald Mulder over manieren waarop democratische vernieuwing eruit kan zien: van deliberatieve peilingen en crowdsourcing tot vormen van intersubjectieve informatievoorziening.

Dit gesprek komt uit aflevering 10.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman aan wal: Ronald Mulder
  • Factchecker: Youri Sepp
De Pnyx in Griekenland vandaag de dag

In het klassieke Atheense kwamen duizenden burgers op de heuvel Pnyx bijeen voor een volksvergadering.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 10.1 – over democratische experimenten"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!