Aflevering 18 – Depressie en pijn bestrijden met magnetisme – met Ruud Kortekaas

Ruud Kortekaas in de SADH-studio

Neurowetenschapper Ruud Kortekaas (Rijksuniversiteit Groningen) doet onderzoek naar pijn, depressie, ketamine en zwak-magnetische velden. Volgens hem kunnen chronische lichamelijke pijn en klinische depressie zeer goed met behulp van magnetisme worden behandeld, want alles wat op de geest inwerkt aan medicijnen heeft uiteindelijke een elektrisch effect.

Door zwakke pulserende magnetische velden op de hersenen te projecteren, kan de elektrische en chemische huishouding in de hersenen worden beïnvloed. Zo worden de niet-actieve delen in de hersenen gestimuleerd en kunnen pijn en depressie worden verminderd, aldus Kortekaas. Een groot voordeel van deze zwakke Transcraniële Magnetische Stimulatie (microTMS) is dat de patiënt niets voelt van de behandeling zelf.

In deze aflevering neemt onze neurowetenschapper ons mee in de wonderlijke wereld van magnetisme, neuromodulatoren en deep brain stimulation. Ook werpen wij een blik in de toekomst waarin we met quantified wearables aan onze hersenactiviteit kunnen sleutelen (en hersengolven van anderen kunnen downloaden). Dat het goed is om patiënten te helpen staat buiten kijf, maar zal niet iedereen zijn hersenkracht een boost willen geven met deze magnetische golven?

ʻʻUiteindelijk is het de elektrische activiteit van de hersenen die bepaalt hoe je je voelt en wat je van dingen vindt.ʼʼ

  • Gastheer: Ronald Mulder
  • Interviewer: Maarten Bronts
  • Fact checkers & Life hackers: Mariëlle Gebben en Lykle de Vries

Opgesplitst in drie gesprekken

Hier vind je het interview, opgedeeld in drie delen:

  • Gesprek 1: over de verwantschap tussen elektrische en chemische processen

  • Gesprek 2: over dubbelblind onderzoek, ethische bezwaren en de grens met esoterie

  • Gesprek 3: over papierwerk, golfpatenten en verdere mogelijkheden van rTMS

Hoofdmuts met spoeltjes

Hoofdmuts met spoeltjes

Links

About the Author

admin
Maarten Bronts (1980) is copywriter en journalist. Hij studeerde Nederlands, houdt van een gedegen aanpak en mag graag mensen en dingen met elkaar verbinden.

3 Reacties on "Aflevering 18 – Depressie en pijn bestrijden met magnetisme – met Ruud Kortekaas"

  1. Zou het ook willen proberen

  2. ik heb 8 weken geleden de behandeling gehad met magnetisme en slik al 3 weken geen pijnstillers meer mijn leven is 100% beter geworden dank je mvg rita

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!