Schepen Live: wat kunnen we weten?

In samenwerking met Groninger Forum Bibliotheek maakt Schepen aan de Horizon dit najaar een drieluik van opnames over de drie instituties die ons traditiegetrouw helpen om de werkelijkheid te duiden (en misschien niet te begrijpen, maar dan toch op zijn minst te aanvaarden): de kunst, het geloof en de wetenschap. Slagen ze daar nog steeds in?

Donderdag 3 december is de wetenschap aan de beurt. Ooit dachten we dat we de wereld zouden kunnen begrijpen en voorspellen als we maar hard genoeg studeerden en genoeg computercapaciteit zouden bouwen. Inmiddels moeten we leven met concepten als onzekerheid, relativiteit en complexiteit. Betekent dat, dat niets meer zeker is, alleen nog maar heel waarschijnlijk? Kunnen mensen eigenlijk wel goed overweg met kansen, waarschijnlijkheden en onzekerheden? Of is een kans gewoon een ander woord voor een verband dat we nog niet helemaal goed begrijpen?

Jan Willem RomeijnOver deze en andere vragen praten we met dr. Jan-Willem Romeijn. Jan-Willem is hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de RuG. Hij houdt zich bezig met de fundamentele vraag in hoeverre wetenschap inzicht in de werkelijkheid kan verschaffen. Daarnaast werd hij in 2009 verkozen tot Docent van het Jaar, wat doet vermoeden dat hij moeilijke dingen begrijpelijk uit kan leggen.

Wil je de opname bijwonen? Dat kan:

  • Donderdag 3 december
  • 19:00 – 20:00 uur (inloop vanaf 18.45)
  • Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen
  • Vrije toegang

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Schepen Live: wat kunnen we weten?"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!