Aflevering 13 – over techniek en arbeid, met Hans Harbers

Hans en Rick in de SADH-studio

Doorbraken in de neurowetenschappen tonen aan dat machines en algoritmes de menselijke vermogens steeds beter kunnen simuleren. Betekent dit dat robots binnenkort ook buiten het schaakbord heer en meester zullen worden over ons bestaan? Staan onze banen op de tocht, of zal de 4-urige werkweek realiteit worden wanneer alleen robotarmen het zware werk zullen verrichten? In deze aflevering praat Rick van der Kleij met filosoof Hans Harbers en onze huiseconoom Ronald Mulder over de huidige technologische ontwikkelingen en veranderingen in de economie. Van zelfrijdende Google-auto’s en algoritmes als auteurs tot crashende F-16’s en robots als rechter.

Daarbij duikt steeds de vraag op: is de mens de maat van de techniek of neemt de techniek ons nu de maat?  Volgens Harbers verandert relatie met technologie continue en is de context van belang.  Hij illustreert hoe onze identiteit als een ui is en wij in wezen allemaal al cyborgs zijn.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman-aan-wal: Ronald Mulder
  • Factcheckers & Life hackers: Lykle de Vries en Youri Sepp

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 13 – over techniek en arbeid, met Hans Harbers"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!