Aflevering 16.2 – de makerbeweging: Heft in eigen hand

De makerbeweging heeft als voornaamste doel mensen in staat te stellen hun eigen problemen op te lossen en nieuwsgierig te maken naar hoe dingen werken. Dit betekent volgens Kopinga niet dat iedereen zijn eigen broodrooster zou moeten maken, maar dat men in ieder geval bewuster is van de dingen om zich heen. De meerwaarde van het zelf maken schuilt voor vele makers in het feit dat zij hun eigen tijd en energie in het project hebben gestoken. Ook werkt het besef dat je steeds voortborduurt op de kennis van anderen inspirerend  voor de makers.

ʻʻAls je het allemaal in je eentje moet doen, komen we nergens.ʼʼ

Vroeger maakten veel meer mensen dingen met hun eigen handen, maar daar is gaandeweg verandering in gekomen. ʻʻWe zijn spullen gaan kopen en dat moest vooral steeds goedkoper, daarna zijn we nog meer gaan kopen. Als dan de dingen stuk gaan, haal je er niet zoveel bevrediging meer uit. Daarom zijn we nu weer zelf dingen aan het maken,ʼʼ aldus Bakker.

Door in de paar vrije uren die je hebt niet nog eens achter je computer te kruipen, maar iets concreets en fysieks door je handen te laten gaan, is het maken ook een manier om meer grip op de omgeving te krijgen. Deze kleine dingen leiden vanzelf tot grotere initiatieven. Zo zijn er makers die graag hun eigen huis zouden willen bouwen: inclusief eigen energievoorziening en verse groenten uit de achtertuin. Met de komst van websites als Kickstarter en Thingyverse kan in principe iedereen zijn dromen verwezenlijken.

  • Gastheer: Lykle de Vries
  • interviewer: Ronald Mulder
  • Stuurman-aan-wal: Youri Sepp 
  • Factchecker & Life hacker: Maarten Bronts
Wonen we in de toekomst allemaal in #D- geprinte huizen?

Wonen we in de toekomst allemaal in #D- geprinte huizen?

 

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 16.2 – de makerbeweging: Heft in eigen hand"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!