Aflevering 16.3 – de makerbeweging: 3D-printers

Het internationale ruimtestation ISS werd onlangs uitgerust met een 3D-printer, om zo schroefjes en boutjes te kunnen printen als dat nodig is. Ook op de Aarde zijn er steeds meer mensen en bedrijven die het nut van 3D-printers inzien: zo hoeft er geen kostbaar distributienetwerk te worden gebruikt om spullen van A naar B te verplaatsen en kun je voor weinig geld een idee concretiseren.

Maar een toekomst waarin iedereen zo’n printer in iedere huiskamer, gaat volgens Kopinga te ver. ʻʻHet gaat erom dat je in heel weinig tijd aan dingen kunt komen die op een andere manier heel moeilijk te verkijgen zijn.ʼʼ Van IKEA-producten die niet meer verkrijgbaar zijn, knopjes voor synthesizers of dure onderdelen voor high-end  kinderwagens: je kunt het allemaal uit de 3D-printer toveren, maar daarbij dien je de eigenaren van de intellectuele rechten niet voor het hoofd te stoten.

Zal 3D-printen de wereld ingrijpend veranderen? Volgens Bakker blijven de schaalvoordelen voor ‘gewone’ productiebestaan, maar het maken van bijvoorbeeld proefmodellen worden dankzij deze technologie veel goedkoper.

ʻʻEen goed idee in de wereld zetten is nu een heel stuk makkelijkere dan twintig jaar geleden.ʼʼ

  • Gastheer: Lykle de Vries
  • interviewer: Ronald Mulder
  • Stuurman-aan-wal: Youri Sepp 
  • Factchecker & Life hacker: Maarten Bronts
De 3D-printer van ISS

De 3D-printer van ISS.

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 16.3 – de makerbeweging: 3D-printers"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!

%d bloggers liken dit: