Aflevering 6.2 – over Bitcoin: van briefjes naar block chain

Van Zuidam betoogt dat bitcoin enerzijds digitaal geld is en anderzijds een transactiesysteem. Wat de valuta zo bijzonder maakt is dat het gebruik maakt van slechts één centrale transactiedatabase, die decentraal georganiseerd is (naar de aard van het internet). Alle transacties die ooit met bitcoin gedaan zijn, zijn in deze database (of block chain) terug te vinden en voor iedereen openbaar. Hoewel de transacties openbaar zijn, biedt het systeem van bitcoin een grotere anonimiteit voor gebruikers omdat zij niet direct te herleiden zijn naar concrete personen.

Bitcoins moeten worden gemined en kunnen – in tegenstelling tot chartaal geld – niet oneindig worden bijgemaakt. Door de rekenkracht van computers in te zetten worden sommen opgelost: in toenemende mate van complexiteit. Volgens Van Zuidam is het gebruik van bitcoin een fluitje van een cent: ʻʻEén klik op de knop, copy-paste en je hebt betaald.ʼʼ

Dit gesprek komt uit aflevering 6.

  • Gastheer: Maarten Bronts
  • Interviewer: Rick van der Kleij
  • Stuurman-aan-wal: Lykle de Vries
  • Factchecker: Ronald Mulder
Zullen al onze portemonnees vervangen worden door een wallet.

Zullen al onze portemonnees vervangen worden door een ‘wallet’?

About the Author

Youri Sepp
Youri Sepp (1983) is content marketeer. Hij studeerde kunsten, cultuur en media, waarover hij graag theoretiseert en blogt. Zo recenseert hij documentaires en meer experimentele films.

Be the first to comment on "Aflevering 6.2 – over Bitcoin: van briefjes naar block chain"

Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!